НАСА изстреля сонда към Слънцето и даде начало на една от най-амбициозните си мисии


Американската аерокосмическа агенция НАСА изстреля сондата „Паркър“, 

с което даде началото на едно от най-амбициозните си изследвания – на Слънцето. Стартът от Кейп Канаверъл в щата Флорида беше планиран за вчера, но заради атмосферни проблеми беше отложен за днес.
Сондата трябва да премине покрай Венера през септември преди да се гмурне през ноември във фотосферата на Слънцето – тази част от звездата, която остава да се вижда от Земята при пълно слънчево затъмнение. Първите данни от мисията се очакват през декември. „Паркър“ е с големината на семеен автомобил, но за да стигне до Слънцето е нужна стартова енергия 55 пъти по-голяма от необходимата при мисия до Марс.
Ракетата носител Delta IV Heavy е заредена с над 600 тона гориво. Това трябва да осигури на сондата най-високата скорост, с която тяло, създавано от човек, е било изпращано в космоса – над 69 000 км/ч.
Апаратът ще се доближи на около 6.4 млн. км от видимата повърхност на Слънцето и е планирано да направи подобни обиколки 24 пъти.
Макар да е на милиони километри от звездата, „Паркър“ ще премине през слънчевата корона, където температурите достигат 3 милиона градуса по Целзий. Защитата се осигурява от 12 см дебел термощит, който ще се нажежи до 1400 градуса, а минимално излизане на сондата от неговата „сянка“, ще го унищожи за секунди.
Целта на сондата е да изследва как енергията и топлината се движат през слънчевата корона, както и да проучи какво ускорява слънчевите енергийни частици.
Очаква се от събраните данни прогнозите за големи изригвания на Слънцето и последвалите от това метеорологични изменения, които влияят на живота на Земята, както и на сателитите и астронавтите в Космоса, да са още по-точни.
Dnevnik.bg

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.