Мнозинството британци отхвърлят „Брекзит“


Оставането на Обединеното кралство в ЕС  би спечелило значително мнозинство, ако референдумът за ЕС на Острова се проведе отново. Това показва ново проучване на Ченъл 4 и организацията „Сървейшън“. Допитването бе извършено сред 20 000 души, което го прави най-голямата социологическа анкета по въпроса за „Брекзит“.

Около 54% от допитаните заявиха, че биха отговорили страната им да остане в ЕС, ако референдумът от 2016-та се проведеше днес.

Анализ показва, чe 105 района, които на референдума през 2016-та гласуваха за излизането от ЕС, сега биха гласували за оставането. Интересното е, че  подкрепата за излизане от ЕС сега е спаднала най-много в онези райони, където тя е била най-висока на референдума.

По-голямата част от хората заявиха също така, че са отворени за идеята за втори референдум, ако Великобритания и ЕС се договорят за условията на „Брекзит“ в зависимост от избора, който ще се предложи за гласуване.

Повечето хора смятат още, че за британската икономика и здравна система „Брекзит“ е повече лошо, отколкото нещо добро.

Освен това около 40 процента смятат, че напускането ще се отрази положително върху нивата на миграция във Великобритания, а на обратното мнение са 21 процента.

Тази седмица Би Би Си съобщи, че Камарата на общините ще гласува за „Брекзит“ на 27 ноември. Днес депутатите трябваше  да получат текста на споразумението за „Брекзит“ и да се запознаят с него. Следващите 10 дни британски министри ще проведат срещи с представители на останалите 27 държави членки на ЕС, за да гарантира подкрепата на тези страни за споразумението.

Сross.bg

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.