Министър Ананиев иска оставката на шефа на НЗОК


Здравният министър Кирил Ананиев е поискал оставката на председателя на Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Камен Плочев. Причината е писмо, с което той иска актуализация на бюджета на НЗОК.
Ананиев е ядосан на Плочев, че е обикалял парламентарните групи. Иначе в разговор между двамата шефът на касата е казал, че ще понесе отговорността си. Според министър Ананиев Плочев се оправдавал, че не е разбрал как подписа му е попаднал в писмото, с което иска актуализация на бюджета на НЗОК.

От пленарната трибуна депутатът от БСП Жельо Бойчев запита защо се отказва достъп до медицинско обслужване на български граждани. Той показа писмо до парламента от 13 февруари от директора на НЗОК, където се посочва: „Към началото на 2018 г. задълженията на НЗОК към чужди здравни фондове възлизат над 271 млн. лв.“. С писмото се иска актуализация на бюджета на НЗОК със 140 милиона лева.

„Постъпват сигнали от здравноосигурени в НЗОК лица, на които са издадени разрешения за планово лечение извън България, но им е отказано предоставяне на планови обезщетения от Здравните каси на страни членки от ЕС. Директорът на НЗОК пише, че на основание на Закона за здравното осигуряване той предлага да бъде извършена актуализация на бюджета на НЗОК със 140 млн. лв.“, допълни народният представител.

От ГЕРБ ще бягат от този дебат, защото носят пълна отговорност за състоянието на здравната система, смята Бойчев.
Cross.bg

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.