МВР започва едномесечно обсъждане на изцяло нов Закон за движение по пътищат


МВР започва едномесечно обществено обсъждане за изготвяне на изцяло нов Закон за движение по пътищата. Вътрешното ведомство планира досегашният закон да бъде разделен на три отделни нормативни акта – , Закон за пътните превозни средства и Закон за водачите на моторни превозни средства. Това се разбира от консултационен документ, публикуван на портала за обществени консултации strategy.bg.

Според вносителите на документа регламентирането на обществените отношения в три отделни закона ще доведе до ясно разграничаване на функциите и правомощията на транспортното и вътрешното министерства.

Целта на законопроекта е подобряване на пътната безопасност и намаляване на катастрофите. По-ясни правила за движението по пътищата и отговорността на шофьорите. Създаване на закон, който да е по-достъпен за участниците в движението по пътищата. Засилване и ясно регламентиране на контролната дейност на МВР. Идеята за изцяло нов закон идвала в изпълнение на правителствената програма за периода 2017 -2021 г.

Документът е публикуван пет дни след като министър-председателят Бойко Борисов свика спешна среща след три тежки катастрофи в Ловешка област, при които загинаха десетки. След срещата при премиера вътрешният министър Валентин Радев обеща предписания и подобрения за опасните участъци по пътищата. Повече четете тук. Главният секретар на МВР Младен Маринов пък обяви, че пътните полицаи са инструктирани, ако констатират тежко нарушение, веднага да изведат шофьора от движението и да го заведат в най-близкото районно управление. Мярка, която според юристи няма да заработи, защото полицаите нямат законово основание за задържане. Отвеждане до най-близкото поделение на МВР може да се прави само при извършено нарушение на пътя, което представлява престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.

Не всички тежките пътни нарушения обаче са престъпления като шофирането с превишена скорост и изпреварването в насрещното движение.

Днес в парламента Валентин Радев заяви, че има ръст на загиналите по пътищата през последната седмица, които са 31.
Dnevnik.bg

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.