Ким и Тръмп ще работят за Корея без ядрени оръжия


Президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун обещаха днес да работят за Корейски полуостров без ядрени оръжия, а Вашингтон пое ангажимент да предостави гаранции за сигурност на Пхенян, съобщават световните агенции.

Тръмп каза, че процедурата по премахване на ядрените оръжия от полуострова може да започне „много, много бързо“. Американският държавен секретар Майк Помпейо и севернокорейски представители ще проведат възможно най-скоро по-нататъшни преговори.

Съвместното изявление, подписано от двамата, няма много подробности как заложените цели ще бъдат постигнати, отбелязва „Ройтерс”. Експерти припомнят, че и преди 10 години се е говорело за денуклеаризация на полуострова, но тази цел така и не е била изпълнена.

Даже и да започне – очакванията на запознатите с материята са, че процесът ще се проточи минимум десетилетие, ще струва скъпо и ще изисква подписването на договор за ненападение.

Документът не споменава нищо за международните санкции, които бяха наложени на Северна Корея заради програмата й за ядрени оръжия. Никъде не се говори и за сключване на мирен договор. САЩ и Северна Корея воюват в Корейската война (1950-1953 г.) и технически все още са във война, тъй като конфликтът бе прекратен с обикновено примирие.

Cross.bg

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.