Капанска сватба ще има на VIII Капански събор в събота


Осмото издание на Капанския събор, организиран от Община Разград под патронажа на кмета д-р Валентин Василев ще е на 16 юни, събота. Програмата представиха днес главен експерт „Култура“ Виолета Антонова, Диана Петрова – секретар на РЕКИЦ – Читалища и Светослав Митев, директор на Капански ансамбъл – Разград .
Откриването на събора е в 10.00 часа с водосвет.
Децата от танцов ансамбъл „Лудогорче“ ще открият програмата, а закриването ще бъде с новата музикално-танцова постановка на Капански ансамбъл Разград – „Капанска сватба“. Нейното начало е в 17.00 часа.
„Ще пресъздадем един от най-значимите фолклорни ритуали, опитал съм да събера най-характерните моменти от капанската сватба в постановката“, повдигна завесата Светослав Митев.
Веднага след участието на Капански ансамбъл от 18.00 часа започва заключителният концерт на оркестър „Канарите“.
Богата фолклорна програма ще има и тази година. Записани за участие са 35 художествени състава, 11 индивидуални изпълнители. Общо 630 участници ще излязат на сцената. Сред тях има 11 детски колектива. Участниците са от Разград, Гецово, Осенец, Дряновец, Кривня, Просторно, Сеново, Синя вода, Сейдол, Бисерци, Юпер.
Край сцената ще е разположен детски атракцион за малчуганите, заведения за храна и напитки ще допълват настроението на събора, а за малките участници и зрители са предвидени детска работилница за приложни изкуства, където ще могат да изработват традиционни украшения, да се учат да плетат, бродират и да рисуват кукли върху кратуни, както и още куп изненади за малките.
Безплатни автобуси за зрители ще пътуват през целия ден по следния маршрут: от автогарата в Разград в 9.00, 11.30., 17.00 и 20.00 ч. От обръщалото на Пчелина: в 9.30, 12.00, 17.30 и 20.30 ч.
/e-Razgrad/

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.