Император Нерон ще получи тази вечер ключа от портите на древния Абритус


"Римска сватба" - клуб за възстановки "Абритус"

Лично император Нерон ще получи тази вечер ключа от портите на Абритус. Ще му ги връчи Деций Траян, който ще пристигне на тържественото събитие с реплика на римска колесница, теглена от бял кон. С ритуала ще открита официално преобразената по европроекта „Абритус – мистика и реалност“ римска крепост край Разград. В ролята на Нерон ще бъде президентът на най-големия в света клуб за възстановки в „Gruppo Storico Romano“ Серджо Якомони.
Всичко това ще се случи в 18.30 часа. А поводът – първият исторически фестивал „Абритус“. Той ще бъде открит от кмета на Разград Денчо Бояджиев точно в 20 часа на сцена „Театрон“.
Веднага след това ще бъде обявена главната жрица на Кибела. До тук ще бъде носена на ръце в закрита лектика. По полета на четири гълъба жрицата ще предскаже бъдещето на тридневния фестивал. Пред нея и край крепостните стени ще бъдат запалени лагерните огньове.
Гостите на първата фестивална вечер ще могат да се насладят на мистиката на ритуалния танц в изпълнение на група „Пагане“ към школа „Бага-Тур“ от Стара Загора и на специално подготвения за случая спектакъл „Абритус – Хръсград – Разград“ на Капанския ансамбъл.
Вторият фестивален ден ще започне в 10 часа в Лапидария на Абритус с демонстрации на занаяти, римска медицина и фармация. Децата ще могат да се включат в играта „Търсачи на съкровища“ за децата.IMG_1926А на полигона „Римски лагер“ пак за децата, но в 15 часа отваря врати училище за млади воини със специални занимания за бой с мечове. В лагера ще има и кът за демонстрации и дегустации на храни и вина от римската кухня.
В 16 часа са римските спортни игри, победителят ще бъде увенчан от покровителката на Абритус. Демонстрации на антични костюми, бойни техники и военен строй са час след това.
Вечерта вила Убрана става „Сцена на вековете“. В 20.30 часа първи са артистите от италианския клуб „Danze Antiche”, след това с „Египетски танц“ ще се представи балет „Вега“, а клубът за възстановки „Абритус“ – с „Римска сватба“. Финалът е на група „Вакали“ с „Магията на огнените ритми“.
В утрото на третия фестивален ден децата отново ще търсят съкровища, а след това заедно с близките си, както и всички гости на фиестата, ще редят мозайки и ще секат монети в Интерактивния музей. Ще имат възможност и да се разходят из историко-археологическия резерват.
Амбицията на Община Разград – организатор на фестивала „Абритус“, е след три години той до настигне по популярност уникалните в страната Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти.
/e-Razgrad/

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.