Изгонената Мая Манолова: Опасно е! Какво крият?


Омбудсманът Мая Манолова разкритикува остро членовете на Националния съвет за тристранно сътрудничество заради решението им да я отстранят от последното заседание.

Вчера Манолова бе изгонена от вицепремиера Валери Сименонов с аргумента, че не е поканена. Бизнесът и синдикатите не я защитиха.

„Чрез моето отстраняване те отстраняват българските граждани. Много е опасно, когато органите в държавата се капсулират. Какво крият?“, запита Манолова пред Нова тв.

Вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество обсъди законови промени, които отнемат правото на миньорите да се пенсионират по-рано като хора, извършващи първа категория труд при тежки условия.

Това е било валидно до миналата година, но с премахването на определена наредба вече не важи.

„Предупредих, че за последните 80 миньори от последния останал подземен въгледобивен рудник ще има проблем“, каза Манолова.

Тя изрази надежда, че водещият заседанието на Тристранката – вицепремиерът Валери Симеонов, „следващия път ще прочете и спази закона“, според който омбудсманът трябва да присъства на дискусии, засягащи правата на гражданите.

„Не мога да чакам покани да си свърша работата. Мое законово задължение е да съм там, където се обсъждат правата на гражданите“, беше категорична Манолова.

Тя отхвърли обвиненията на един от синдикатите за това, че е замесена в „далавера“, свързана с миньорите.

„Това е недостойно поведение. Нима складирам въглища в мазето си?“, отвърна Манолова.

Тя коментира и напрежението около евтанизирането на животни в Бургаско и Ямболско заради чума.

Според Манолова правата на стопаните на избитите животни са нарушени, защото не били подробно информирани за действията на властите.

Омбудсманът коментира и проблемите на хората с увреждания и техните близки.

„Реформата, която социалното министерство обеща, не се случва и няма да се случи. Апелирам към чиновниците там да поемат отговорност и да не лъжат хората. Пари се наливат, но те не стигат до хората, които наистина имат нужда от тях“, категорична бе Манолова.
Cross.bg

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.