Заради чумата по свинете „Пътно“-то ще чисти редовно бетонните контейнери на отбивките по пътя на румънците към морето


Участниците в днешното заседание на Постоянната областна епизоотична комисия на област Разград имаха конкретни предложения за ограничаване разпространението на Африканската чума по свинете, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.
Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Илиян Драмалиев и главен инспектор в отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ д-р Върбан Белчев представиха подробности относно разпространението на заболяването и кратък филм с основните признаци и последствия от него.
Срещу болестта няма открита ваксина, вирусът е изменчив, мутира на всеки 6 месеца, обясниха още експертите. Въпросът е не дали, а кога заболяването ще се появи в България – смятат още ветеринарите. Инструктирани са и ловците от региона, тъй като заболяването е разпространено и при дивите свине, ако намерят мъртво прасе в гората, те трябва да вземат проби и да сигнализират ветеринарните власти.
Африканската чума по свинете е екзотично заболяване, което от няколко години се разпространява в някои европейски страни, недалеч от България. В момента най-близките огнища са в Румъния – в населени места на 20 км от границата, затова са изключително важни мерките за биосигурност в свинефермите, смятат ветеринарите. Те са организирали срещи със собствениците на такива ферми в региона, които са общо 10 – 9 от семеен тип и един голям свинекомплекс, в тях се отглеждат общо 50 000 свине. На срещите са издадени предписания за мерките, които трябва да се предприемат за недопускане на заразата в такива обекти. При стриктно спазване на мерките за биосигурност, болестта няма да влезе в тези обекти, но ако се допуснат пропуски в дезинфекционните дейности и се появи заболяване, за контактни се считат животните в обсег от 3 км и се извършва евтаназия. Болестта не се предава на хора, но води до сериозни икономически щети.
Макар че има забрана за внасяне на свинско месо, това може да се случи именно по този начин, предполагат специалистите. През територията на Разградска област ежедневно преминават хиляди румънски туристи, които спират по отбивките, за да се хранят и оставят отпадъците от храната си там. Членовете на Областната епизоотична комисия предложиха да се проведе среща с представители на Агенция „Пътна инфраструктура“, за да организират регулярното почистване на бетонните контейнери по паркингите край основните пътища, а където няма такива съдове за смет – да се поставят.
На заседанието частните ветеринари поставиха проблем относно дейността им по ваксинацията на животните за различни заболявания. Те получили информация от БАБХ, че за поставените от тях ваксини няма да им бъде заплатено, ако ваксинациите не са въведени в системата до 3 дни след извършването им. Директорът на ОДБХ-Разград д-р Илиян Драмалиев увери, че парите ще им бъдат приведени.
/e-Razgrad/

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.