Започва историческото посещение на Ердоган в Гърция, в Атина протестите са забранени


Днес и утре турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще е на посещение в Гърция – визита, каквато турски държавен глава не е правил от 65 години – и в страната са въведени засилени мерки засигурност, отбелязва в. „Катимерини“. Според други издания се очаква на дневен ред да са теми като мигрантската криза, енергетиката, отношенията с Европейския съюз и спора за няколко егейски острова, заради които през 90-те години Атина и Анкара бяха на ръба на война.

Ердоган вече е бил в Гърция, но като премиер, какъвто беше до средата на 2014 г. Според някои анализатори посещението е важно за президента заради възможността да „деескалира“ отношенията си с Европейския съюз и да покаже „по-умерено лице“. Говорителят на Ердоган Ибрахим Калън същевременно каза за репортери, че целта е да се „развият и задълбочат“ връзките между съседите и че те „са поели значителни отговорности в решаването“ на мигратската криза. Говорител на властите в Атина също допусна, че пристигането на държавния глава може да „подобри специалните отношения, както между Гърция и Турция, така и между Турция и ЕС.“

Министърът за гражданска защита Никос Тоскас сърба гръцки и турски представители на сектор „сигурност“, за да обсъдят мерките и антуража на Ердоган, който според източници на изданието ще е от над 200 души. Над 60 турски служители са в Атина от понеделник, а други 60 – в Комотини, където той планира да се срещне с представители на мюсюлманското малцинство.

От гръцка страна ще го охраняват 2800 полицаи, специални сили и сапьори. По път му ще има снайперисти. В Атина са забранени всякакви протести, докато трае визитата му. Посещението се провежда ден след годишнината от убийството на ученика Алексис Григорополус от полицай, който по това време не е бил на работа. По повод на събитието имаше две шествия, едното от които завърши с безредици.

Dnevnik.bg

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.