Ердоган преди „стигаше“ до Варна и Бургас, сега само до Кърджали


Вчера по време на местния конгрес на Партията на справедливостта и развитието в град Сакария още в първата си реч Реджеп Ердоган се обърна към българските турци с думите: „Кърджали е част от нашите душевни граници“. Тези думи отново разбуниха духовете в страната ни. Какво казва Ердоган и какво цели?

Според бившия консул на България в Одрин Георги Димов споменаването на страната ни в реч на турския президент се повтаря за трети път.

„Преди в речта си Ердоган „стигаше“ до Бургас и Варна, сега само до Кърджали. Хубаво е всички да си зададем въпроса защо? Първо – през 2019 г. в Турция предстоят избори – местни и парламентарни. Това е обръщане към електората в Кърджали, за да го подкрепят“, коментира изказването бившият консул в Одрин в „Денят ON AIR“.

По думите му балансът на политическите сили в Турция е прекалено изравнен и на Ердоган му е нужен всеки глас, за да спечели изборите догодина.

„Турците са заклеймявани за своите действия в Сирия. В момента държавата е ортак с Москва и Техеран, но въпреки това и те не подкрепят военната намеса в Сирия“, смята Димов.

Той е на мнение, че в момента европейска перспектива за Турция не съществува.

„Има договорена среща във Варна, която е под голяма въпросителна дали ще се случи. Никой в момента в Турция не говори за европейско членство. Вече се задоволяват само с поддържане на диалога и уреждането на отношенията с ЕС. В момента властта в Турция е ислямистки национализъм, който е войнолюбив“, подчерта още бившият ни представител в Одрин

Гостът на Bulgaria ON AIR уточни, че в момента Турция е разделена на две, резултатите от референдума още се оспорват, но все пак рано или късно ще се роди една демократична държава.

Cross.bg

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.