ЕП поиска Унгария да бъде лишена от правото на глас в ЕС


Европейският парламент (ЕП) прие резолюция, в която призова за отнемане на правото на глас на Унгария в Съвета на Европейския съюз.

Документът беше приет с 393 гласа „за“, 221 „против“ и 64 „въздържали се“. Процедурата може да бъде задействана по искане на евродепутатите, Европейската комисия (ЕК) и мнозинството от държавите в ЕС.

ЕП поиска унгарското правителство да отмени законите, които утежняват правилата за дейност на неправителствените организации.

Продължава и наказателната процедура срещу Унгария заради законодателството, свързано с предоставянето на убежища, съобщи ЕК. От там отбелязаха, че Унгария нарушава международното право, като не предоставя достатъчни възможности за подаване на молби за убежище, задържа в разрез с нормите мигранти и ги връща обратно в несъответствие с утвърдените общи процедури.

Мнозинството от евродепутатите призова още Централноевропейският университет, финансиран от американския милиардер с унгарски произход Джордж Сорос, да остане в Будапеща. Преди няколко седмици ЕК обяви, че предприема първата стъпка по откриването на наказателна процедура срещу Унгария заради приетите промени в закона за висшето образование.

Cross.bg

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.