Евроексперти подготвят нови мерки по сигурността във влаковете


Евроексперти подготвят нови мерки по сигурността във влаковете след осуетения атентат по трансграничната линия „Талис“. Сред обсъжданите варианти между министрите на транспорта през октомври ще бъде и контрол на пътниците с металодетектори, по подобие на летищата. Европейската комисия обаче призова за пропорционален отговор на терористичната заплаха.
От години европейската регулация е много по-засилена при въздушния и морския, отколкото при железопътния транспорт. Допускането на тежковъоръжен терорист в международния влак Амстердам-Париж тези дни стана повод за извънредни разговори между Шенгенските държави, които не правят паспортни проверки по влаковете. Поставянето на металодетектори по гарите и проверки на багажите ще влязат в дневния ред на транспортните министри от Съюза, които се заседават през октомври, призна говорителят на Европейската комисия Якуб Адамович: „Това със сигурност ще бъде един от ключовите въпроси по отношение на високоскоростните железопътни линии между различните държави”.
Брюксел призова обаче държавите да не прибързват с прекомерни мерки за сигурност, които могат да се окажат неефективни. „Трябва да се намери баланс и да има пропорционалност в мерките, които ще се предприемат, без да се изпада в някаква хиперактивност, която може да се окаже контрапродуктивна”, добави говорителят.
Комисията отбеляза, че от 2012 г. има създадена работна група по мерките за безопасност в жп транспорта, включваща евроексперти и хора от транспортния сектор. Но представителите на 28-те правителства в групата досега са демонстрирали „скромен“ интерес към общи законодателни мерки, запазвайки суверенитета си във вътрешната сигурност по гарите.
/КРОСС/

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.