Днес отбелязваме Деня без загинали пешеходци


Европейският ден на пешеходеца – 16 ноември, е обявен от Пътна полиция за Ден без пешеходци – жертви на пътя. Това припомнят контролните органи във връзка с провеждащата се този месец акция „Зима“, съобщава Дарик.
Вторият етап на кампанията е насочен именно към ходещите пеша. От 11 до 20 ноември на територията на цялата страна пътните полицаи осъществяват засилен контрол върху поведението на пешеходците на пътя. Полицейските органи следят и за толерантното отношение на водачите на моторни превозни средства спрямо пешеходците.

От МВР отправят и няколко препоръки към пешеходците:

1) Не бързайте да пресичате! Избирайте осветени участъци от пътя! Изчаквайте автомобилите, които приближават да преминат първи – водачите на автомобили забелязват пешеходците значително по-късно.
2)Бъдете търпеливи на спирките на масовия градски транспорт! Не подхождайте към автобуса или тролейбуса преди да е спрял! Не се опитвайте да догоните потеглящия автобус! При слизане не бързайте веднага да пресечете пред автобуса!
3) Избягвайте да се движите по пътното платно! Ако все пак се налага, трябва да сте плътно вляво на платното срещу автомобилния поток или на банкета, ако има такъв!
4) Пазете се при намалена видимост! Пазете се от застигащи Ви автомобили! Помнете, че водачите на приближаващите автомобили ви виждат много по-късно, отколкото предполагате.
5) Бъдете предпазливи при хлъзгава настилка! Не започвайте пресичане на заледено или заснежено пътно платно! Помнете, че движението през заледен и заснежен учатък е заначително по-бавно и за пешеходци и за автомобили, а спирачният път на превозното средство е удължен.
6) Създайте си добри условия за наблюдение на пътната обстановка и възприемане на останалите участници в движението! Бъдете нащрек! Дебелите връхни дрехи Ви правят по-бавни и трудно подвижни, ограничава възможностите Ви.
7) Станете видими за останалите участници в движението по пътищата! Снабдете се със светлоотразителни елементи или използвайте светлоотразителна жилетка. Помнете, че когато сте с тъмни дрехи, сте трудно забележими и рискът от настъпването на пътен инцидент е много по-голям.

Cross.bg

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.