„Демократична България“: АЕЦ „Белене“ е завой към Кремъл и рестарт на краденето


Ние от „Демократична България“ смятаме, че исканото от министър-председателя Борисов възобновяване на прекратения проект АЕЦ „Белене“ е завой към Кремъл и рестарт на кражбите. Това се казва в позиция на обединението от партии, в които влизат „Да, България“, ДСБ и „Зелените“ по повод готвеното премахването на мораториума за строителството на „Втора атомна“.

От обединението на демократичните партии смятат, че възобновяването на АЕЦ „Белене“ е измама спрямо дясноцентристките избиратели и представлява драстично отклонение от европейския път и опит енергийната зависимост на България от Русия да бъде невъзможна за преодоляване през следващите десетилетия.

„Възобновяването на този опасен, икономически несъстоятелен, технологично остарял проект, зад което прозира двойна игра, скрепяваща управляващата коалиция и задкулисни отношения с БСП, е крайно вреден за българските геополитически, финансови и екологични интереси“, смятат демократите.

Те отправят следните въпроси към премиера Бойко Борисов:

1. Какво ви принуждава да поискате отмяна на мораториума, след като вие сам определяте проекта като сеизмично рисков и при положение че докладът, който поискахте от БАН, не доказва нуждата от допълнителни мощности нито в България, нито в региона??

2. Защо след 2009 г., повече от две години, не спирахте проекта при положение, че имахте парламентарно мнозинство и допринесохте за натрупването на нови плащания в допълнение на прахосаните и откраднати милиарди от джоба на българския данъкоплатец?

3. Защо по време на 10-годишното управление на ГЕРБ не беше направено нищо за осветляване и наказването на виновните, ощетили България с милиарди от проект, който вие сам окачествихте като“гигантски измами“ от правителството на вашите предшественици Сакскобургготски и Станишев, а вместо това искате да възобновите начинание, което се основава на тези измами?

4. Защо не обжалвахте решението на арбитража въпреки нашите настоявания и аргументи от сериозни юристи? Защо платихте оборудването? Планирахте ли още тогава да рестартирате проекта?
Dnevnik.bg

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.