Г.Хюсмен подкрепи жителите на Завет за откриване на филиал на „Спешна медицинска помощ“ в града


Писмо в подкрепа на жителите на община Завет в искането им за откриване на филиал на „Спешна медицинска помощ“ в град Завет към ЦСМП-Разград изпрати областният управител на Разград Гюнай Хюсмен до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

Това става след като Инициативен комитет от Завет внесе в Областна администрация-Разград гражданска подписка, подкрепена от 2630 души от всичките седем населени места в общината с настояване за това и писмо с аргументи на искането. Подписите са разположени върху 71 листа.

„Изградената структура на системата за спешна медицинска помощ осигурява относително равномерно покритие на структурите й на територията на областта, но е налице известна неравнопоставеност на населението на община Завет по отношение на времето за достъп до спешна медицинска помощ“ – се казва в писмото на областния управител до здравното министерство. – При необходимост част от населените места в община Завет се обслужват от Разград, друга от Исперих, а трета от Кубрат, а съгласно експертните мнения спешната медицинска помощ е най-ефективна в рамките на 15 до 20 минути“ – уточнява в писмото си г-н Хюсмен. Той смята още, че неразвитата пътна мрежа в малките населени места, тежките зими с големи снеговалежи и навявания допълнително застрашават живота на нуждаещите се от медицинска помощ.

„Като областен управител считам, че наш приоритет е здравето на хората, както и гарантиране на достъпа до спешна медицинска помощ на всички български граждани и пребиваващи на територията на област Разград, независимо дали става въпрос за малки или големи общини, защото страданието и болестта не са подвластни на населеното място, социалния статус или етноса. Затова е нужно възникналите проблеми да се обсъждат и да се търсят конструктивни решения за тях, за да осигурим по-голямо спокойствие на жителите на община Завет, че при нужда ще получат навременна помощ.“ – завършва писмото на Г. Хюсмен.

/e-Razgrad/

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.