Германците смятат Тръмп за по-голям проблем от Северна Корея


Германците възприемат президента на САЩ Доналд Тръмп като по-голямо предизвикателство за германската външна политика, отколкото авторитарните лидери на Северна Корея, Русия и Турция, според допитване на фондация „Кьорбер“, предаде Ройтерс.

Германци дори показаха мнението си за Тръмп по време на демонстрация, където той беше представен в пародийна светлина.

Допитването показва, че начело в списъка на външнополитическите въпроси, пораждащи безпокойство у германците, е този за бежанците. 26% от анкетираните са притеснени дали Германия ще се справи с притока на кандидати за убежище.

Отношенията на страната с Тръмп и със САЩ са вторият въпрос, пораждащ безпокойство, показва допитването. 19% от анкетираните са ги описали като голямо предизвикателство. За 17 на сто голямо предизвикателство са отношенията с Турция, а за 10% – отношенията със Северна Корея. Осем на сто от анкетираните са определили Русия и отношенията с нея като голямо предизвикателство пред Германия.

Откакто влезе в Белия дом през януари, Тръмп притесни германците, като обяви намерение за изтегляне на САЩ от Парижкото климатично споразумение. Той отказа да потвърди, че Техеран се придържа към международното споразумение за иранската ядрена програма и разкритикува германския търговски излишък и приноса на Берлин към НАТО.

Действията на Тръмп накараха обичайно предпазливата в изказванията си Ангела Меркел да заяви по-рано тази година, че Берлин може би няма да може да разчита на САЩ в бъдеще. Меркел също така призова Европа да поеме съдбата си в своите ръце, припомня Ройтерс.

В анкетата, извършена през октомври, са участвали 1005 германци. Над половината от анкетираните описват отношенията на Германия със САЩ като лоши или много лоши. А въпреки обещанията на Меркел за по-активна германска роля в разрешаването на международните кризи, 52% от анкетираните смятат, че страната трябва да продължи своята поствоенна политика на сдържаност.

Cross.bg

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.