В Китай успели да присадят глава на труп


Хирурзи от Медицинския университет Харбин в Китай са успели да извършат присаждане на човешка глава на труп. Това съобщи на пресконференция италианския хирург Серджо Канаверо, който също работи в тази насока. „Сега следва пълно присаждане на глава от донор с мъртъв мозък“, съобщава The Telegraph цитирайки Канаверо.

Хирургът разкрива още, че операцията е траела 18 часа. Специалистите са успели да съединят гръбначния стълб, нерви и кръвоносни съдове. По думите на Канаверо първото присаждане на глава е станало именно в Китай, защото не е успял да намери подкрепа сред колегите си в САЩ и Европа.

През 2015 г. Серджо Канаверо обяви, че стартира проект, в рамките на който е планирал да извърши присаждане на глава на доброволец на донорско тяло, съединявайки гръбнака с главния мозък с помощта на особена процедура, наречена от него „Протокол Джемини“. Първи да участва в експеримента се съгласи руският програмист Валерий Спиридонов, прикован към инвалидна количка заради мускулна дистрофия. По-късно, обаче, стана ясно, че първата такава операция ще се извърши в Китай.

Cross.bg

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.