Вълшебна плетеница от живи човешки съкровища в Юпер


За втори път днес в кубратското село Юпер ще плетат вълшебна плетеница от живи човешки съкровища. Капризите на времето този път ще приберат участниците в едноименния фолклорен събор от местността местността Дъбовата гора на площада пред читалището, но това няма да помрачи празника, казва Даринка Пенева, секретар на читалището. Организатори са читалището, селското кметство, община Кубрат, Региооналният център „Читалища” в Разград, Регионалният исторически музей Русе и сдружение “Лудогорие 2012”.
Домакините очакват над 500 самодейци от 25 фолклорни групи, 9 танцови формации и индивидуални изпълнители от Разград, Силистра, Русе и Варна.
Специални гости на събора са народната певица Ваня Вълкова, солистката на Капанския ансамбъл Теодора Дамянова, музикантът Пламен Панев от читалище „Напредък“ в Разград и квартет “Славей” от София.
С ъборът ще открият жените от Юпер – Юперски лазарки са признато живо човешко съкровище в световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО от 2010 г.
Майсторките кулинарки от Юпер ще гостят всички с вкусотии от традиционнни ястия. Не са забравени и децата – те имат свой кът на площада.
/e-Razgrad/

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.