Всяка четвърта жена в България е жертва на насилие


/КРОСС/Всяка четвърта българка или един милион жени у нас са преживели физическо или сексуално насилие, каза заместник-председателят на парламента Димитър Главчев при откриването в Народното събрание на информационна кампания „Всеки четвърти: виж истинското лице на насилието“.

Инициативата е част от световната кампания на ООН „16 дни на активни действия срещу насилието над жени“ – от 25 ноември до 10 декември – Международния ден за правата на човека.

Организатори на събитието в НС са депутатът от АБВ Мариана Тодорова и Българският фонд за жените.

За проблема се говори трудно, а често и въобще не се коментира, посочи Главчев и допълни, че насилието има различни лица, но най-важното е да бъде осъзнато от пострадалите и споделено, за да бъде спряно навреме. По думите му домашното насилие рефлектира и върху децата в семейството, защото не само наранява детската душа и създава психически травми, но и често се възприема като модел на поведение.

В 21-ви век, за съжаление, все още говорим за насилие, основано на пола, а човечеството не може да се отърси от предразсъдъци и догми. Проблемът е сериозен и засяга милиони жени и деца с нарушени човешки права в целия свят, заяви Димитър Главчев. Той отбеляза, че насилието у дома се пренася и поражда насилие навън.

Посланикът на Великобритания Ема Хопкинс отбеляза, че фокусът на дебата трябва да се премести и да е не само върху пострадалите от насилие, но и върху тези, които го извършват.

Надежда Дерменджиева от Българския фонд за жените коментира, че фактът, че всяка четвърта българка е жертва на насилие, означава, че вероятно всеки четвърти мъж е насилник. Тя се обърна към мъжете и ги призова да бъдат нетолерантни към проявите на насилие, на които са свидетели.

 

 

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.