Връщат казармата – ще е доброволна и платена


Ще се въведе доброволна военна служба за младите хора в България. Предвижда се това да стане срещу заплащане. Това обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов в Смолян. Той участва в церемонията по изпращането на 35-ия военен контингент за участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа” в Афганистан.
„Смятам, че младите хора в България трябва да имат военна подготовка. Това, което имам като уверение и от премиера, и от парламента е, че ще подкрепят първата стъпка в тази посока – това е въвеждането на доброволна служба”, коментира Каракачанов.
По думите му младие хора, които получат подобни знания и умения могат да служат доброволно. „Това би довело до решаване на проблема с недокомплекта, защото една част от тях може да харесат службата и да останат”, допълни министърът.
„Съществуването на една държава е скъпо удоволствие. За да има държава и да се охранява живота и здравето на хората, териториалната цялост на България, трябва да има армия. Няма държава, която икономически да е просперирала и да няма армия”, допълни още Каракачанов.
Той предлага да се въведе швейцарската система – обучение на всички, по-кратко от шест месеца, но след това да се влиза в резерва. По време на резерва да се опресняват знанията и подготовката, съобщи bTV.
Каракачанов добави, че държави като Швеция, Финландия и Норвегия връщат наборната военна служба, макар „заплахите към тях да са много по-малко отколкото заплахите към нас”. „Значи те са по-глупави от нас ли или така са решили да харчат пари? Просто мислят за сигурността си”, допълва министърът.
По повод увеличението на заплащането в полицията, военният министър е категоричен, че целият сектор „Сигурност” – армия, полиция, служби за сигурност, трябва да бъдат в комплект.
Kmeta.bg

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.