България няма да участва в „Евровизия“ в Израел


България няма да участва в престижния музикален конкурс „Евровизия“ през следващата година в Израел. Това стана ясно от публикация в официалната страница на конкурса в Twitter (@bg_eurovision), поддържана от БНТ.

По-късно управителният съвет на БНТ излезе с официално съобщение, че обществената медия няма да има представител на тазгодишното издание на певческото състезание заради финансови затруднения. Решението е част от мерките, които ръководството на телевизията предприе за оптимизиране на публичните разходи.

Ето какво се казва в изявлението на БНТ:

През последните две години БНТ организира българското представяне в международния конкурс с подкрепата на партньори – продуцентски компании или професионални екипи, които участваха и във финансирането. Независимо от това, разходите за подготовката на българския участник, създаването и продуцирането на песен, сценичното представяне, производството на телевизионен клип и включване в събитията от програмата на конкурса, значително надхвърлят разумните разходи, които обществената телевизия би могла да си позволи. Освен преките разноски за подготовка на съответния представител, държавите – участнички си поделят и част от разходите за самото провеждане на конкурса, които тази година са в размер на 5 300 000 евро.

В Европейския съюз за радио и телевизия членуват 73 компании от 56 държави в Европа, Северна Африка и Близкия Изток. Всеки от обществените оператори взема своето независимо решение за участие в конкурса за всяко отделно издание.

„Много съм тъжен и разочарован да чуя, че България се оттегля от Евровизия. Това беше една от малкото възможности за българските изпълнители“, написа в социалната мрежа Георги Симеонов, член на групата Equinox, която представи страната ни на „Евровизия“ през 2018 г.
Кmeta.bg

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.