„Булевард Бионсе“: В чест на жените активисти променят имена на улици в Холандия


Активисти неофициално преименуват улици в Холандия в чест на уважавани жени, след като проучване показа, че 88% от улиците в големите градове са кръстени на мъже, разказва „Гардиън“.
Феминистка група постави знаци с имена на жени математици, писатели, музиканти и други. Движението е вдъхновено от проучване, според което едва 12% от улиците в Амстердам, Утрехт и Гронинген са кръстени на жени, обикновено богини или съпруги на известни мъже.
На сайта, посветен на кампанията, групата казва: „Имената на улиците показват кого нашето общество иска да почете и затова мислим, че е време да променим тези отношения. Какво би било, ако повече хора буквално се чувстват у дома си с името на една силна жена?“
Сред първите 12 жени, които са били почетени от групата по време на кампания в Амстердам, са Ада Лъвлейс, британски математик, известна като първия програмист в света, и Бионсе, описана от групата като „една от най-известните икони на нашето време“, която „е превърнала феминизма и позицията за афро-американците в категоричен обект на работата си“.
Инициативата сега е пренесла в Ротердам, Утрехт, Гронинген и други градове, като целта е да бъдат преименувани хиляди улици.
Групата поставя новите знаци под вече съществуващите, за да подчертае, че идеята не е мъжете да бъдат принудени да отстъпят. Обявената цел е да бъдат накарани хората да помислят по въпроса и общините да бъдат насърчени да обмислят женски имена.
„Винаги се казва, че е логично, че има толкова много мъжки имена на улици, защото историята се пише от мъже, но е имало и важни жени, казва една от основателките на инициативата. Имената на улиците са, разбира се, част от по-голям проблем, но всеки живее на някоя улица и следователно всеки разбира това.“
Dnevnik.bg

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.