Бойко Рашков: България се превръща в държава, съвкупност от организирани престъпни групи


Националното бюрото за контрол върху специалните разузнавателни средства не може да гарантира на гражданите точен отговор слушат ли ги незаконно.Това обяви шефът на Бюрото Бойко Рашков по време на изслушването си пред парламента при представянето на доклада за дейността на структурата за 2016 г.
Оказва се, че службите лъжели Бюрото в отговорите, които му пращат. Осем от десет случая били лъжливи. Освен това Бойко Рашков се оплака, че не получавал съдействие от главна прокуратура.
„Блокирана е дейността на бюрото“, обяви шефът на Бюрото и въпреки това отчете напредък в дейността му.
„Има сериозно подобрение на дейността на бюрото. По друг начин в момента стоят процедурите за тайното наблюдение на хората в страната, а не както при създаването на бюрото. Тогава откровено мога да кажа, че е царял абсолютен хаос“, заяви той и изтъкна:
„Смятам, че с дейността на бюрото бяха възпрени в известна степен, не на 100%, онези, които имат склонност и тоталитарни нагласи да наблюдават за щяло и нещяло. Казвам го съвсем отговорно“.
„Процедурите в страната след 2015 година бележат едно редуциране, стабилизиране на броя им. Припомням, че България е осъдена през 2007-2008 година от Европейския съд за прекомерно използване с оглед на мащабите на страната на тайните способи за контрол на хората“, обясни Бойко Рашков.
„Има леко завишение на броя на лицата, спрямо които са предприети през 2016 година различни оперативни способи, съставляващи елементи на СРС. Засега увеличението не е в мащаб, който да буди притеснение“, посочи той.

„Становището на бюрото е, че това е необходим способ, необходимо зло в противодействието на престъпността. Ако забелязваме увеличение на броя на процедурите, си го обясняваме с оперативната обстановка не само в страната, а и извън нея. Това не трябва да ни притеснява“, каза още Бойко Рашков.

Cross.bg

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.