Бебе доказа, че първите заселници на Америка са дошли от Азия


Не Христофор Колумб, не викингите, а хора от Азия, и по-точно Сибир, са стъпили на континента Америка. Множество учени от дълго време подкрепят тази теза, но сега най-накрая изглежда имат и конкретно доказателство.

Всъщност то е в ръцете им от няколко години. Става въпрос за момиченце, открито в Аляска през 2013 г. Детето е само на 6 седмици и е наречено „малката дъщеря на изгрева“, а останките му са датирани на 11 500 години.

След няколко години изследвания, с които се заели учени от университетите в Аляска, Кеймбридж и Копенхаген, извлечена ДНК от черепната кост на момиченцето показва, че то няма нищо общо с двете известни разклонения на първите индианци, наречени северни и южни. Изследователите са установили, че пеленачето спада към неизвестна досега група, на която са дали името „древни берингианци“. Името произлиза от древния мост Берингия, който свързвал Сибир и Аляска, по който, според учените, са се заселили берингианците от Азия, в Америка.

Генетичният анализ е показал също, че предшествениците на всички индианци произлизат от една и съща източноазиатска популация, пристигнала с първата миграционна вълна през последния ледников период. Преди около 20 000 години техните наследници са се разделили на две групи, от които произлизат древните берингианци и останалите американски индианци. Засега остава под въпрос обаче кога обаче се осъществило това преселване от Азия в Америка.
Cross.bg

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.