„Ауди“ ще произвежда дизел, който не отделя вредни емисии


На фона на увеличаващите се забрани за дизелови автомобили в Германия и борба с вредните газове в цяла Европа Audi, заедно с фирмата Ineratec, произвеждаща химически реактори, и енергийната компания Energiedienst AG, започват строеж на завод за синтетично дизелово гориво. Първата партида от „e-diesel“ ще се появи през 2018 г., като мощността на предприятието е 400 000 литра на година.

Пилотният проект стартира в Лауфенбург, Швейцария. За създаването на синтетичното гориво компанията ще използва последните постижения в областта на хидроенергетиката и на химията. Процесът по производство на e-diesel включва получаване на водород по пътя на електролиза на вода и химическа реакция между водород и въглероден диоксид.

По време на последния етап от производството получените въглеродни съединения ще се разделят на два продукта – синтетично гориво и восък. Според представител на Audi, подобно гориво е по-ефективно и не отделя никакви вредни емисии (CO2). След новия вид дизел компанията ще се опита да използва същите методи и за създаването на синтетичен бензин.

През 2013 г. немският производител представи версия на Audi A3 Sportback – g-tron, работеща със синтетичен метан. Той бе наречен e-gas, като се произвежда от възобновяеми източници на енергия чрез електролиза на вода.
Cross.bg

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.