Албания призна българското малцинство в страната


Албанското правителство призна българите за малцинство в Албания. Външния министър на страната Дитмир Башати изостави позицията си, че такова малцинство не съществува в страната, предава албанското електронно издание Albanian Daily News.

След исторически доказателства, представени от България, както и „натиск“ от страна на членове на Парламентарната комисия по юридически въпроси, която гласува в полза на закон, целящ да повиши статута и правата на малцинствата в Албания, албанското правителство се реши на мярката.

В момента в Албания има девет признати малцинствени групи – гърци, македонци, власи, черногорци, сърби, бошняци, цигани, египтяни и българи.

Единствената македонска партия в парламента на Албания – партията Македонски алианс за европейска интеграция (МАЕИ) се обяви против включването на българско малцинство в закона за националните малцинства в Албания.

Признаването предизвика широк отзвук. Единствената македонска партия в албанския парламент – Македонски алианс за европейска интеграция (МАЕИ) се обяви против включването на българско малцинство. Македонците в Албания смятат, че признаването на „несъществуващото българско малцинство“ в областите Преспа, Голо бърдо и Гора било нарушаване на международното право, защото тези области били населени с македонци, а не с българи.

Местният историк Пелюмб Шкуфи пък обяви, че в Албания има само две официални малцинства, гръцкото и черногорското, които са вписани в документите на Мирната конференция от 1921 г. и са признати при постъпването на Албания в стъпването ѝ в Лигата на народите през същата година.

Според някои медии в Албания пък се стигнало до признаването на българското малцинство след натиск от Европейския съюз.
Cross.bg

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.